Aranżacje Wnętrz - Kuchnie
Fot. http://iprojektowaniewnetrz.pl
Do dzisiaj to się nie zmieniło. Współczesna kuchnia jest pomieszczeniem centralnym chętnie eksponowanym, otwartym na salon czy jadalnię.
Podstawa to ergonomia
Urządzenia w kuchni powinny być tak rozmieszczone, aby wszystkie czynności można było swobodnie wykonywać, na przykład blisko lodówki powinna znajdować się płaszczyzna przeznaczona do odstawiania produktów o długości nie mniejszej niż 40 cm. Obok zlewozmywaka konieczny jest blat roboczy o długości min. 80 cm maks. 120 cm. Płyta kuchenna nie powinna być zlokalizowana przy ścianie pomieszczenia lub pod oknem.
Zgodnie z zasadami ergonomii urządzenia w kuchni powinny być ustawione zgodnie z kolejnością prac wykonywanych. Tworzą one tzw. Ciąg technologiczny: Lodówka - Zlewozmywak - Kuchnia. Idealnie tworzą one trójkąt w zabudowie dwuciągowej, w kształcie litery G, lub litery L.
Jeżeli pomieszczenie jest nieduże, szafki wiszące powinny być niskie, przeszklone w jasnych kolorach. Wysoka zabudowa do sufitu przytłoczy wnętrze i sprawi, że kuchnia będzie wydawać się ciasna.
Przestrzeń kuchni można maksymalnie wykorzystać stosując w niej takie elementy jak: mobilne szafki na kółkach wysuwane spod blatu, szafki typu cargo, służące jako mini – spiżarnie, relingi, karuzele i szuflady w systemach pełnego wysunięcia.
Szafki
Szafki kuchenne zbudowane są z korpusu i frontów. Korpusy wykonane są zazwyczaj z laminowanej płyty wiórowej, z drewna lub z płyty MDF. Fronty mogą być wykonane z litego drewna (lakierowanego lub woskowanego), z laminowanej płyty wiórowej w technologii softforming lub postforming, z fornirowanej płyty wiórowej lub z płyty MDF. Zaletą tej ostatniej jest to, że może być gięty, profilowany lub z frezami.
Ponadto fronty mniej typowe wykonane są ze stali nierdzewnej, ze szkła lub kombinacji różnych materiałów wymienionych powyżej.
Blaty
Blaty powinny być zamontowane na wysokości ok. 89 cm. Niemniej zależy to przede wszystkim od wysokości osoby przygotowującej posiłki. Blaty mogą też służyć jako nawierzchnia barku, który powinien mieć wysokość 110 – 115 cm.
Blat można wykonać z następujących materiałów: z laminowanej płyty wiórowej, corianu, z granitu, z konglomeratów granitowych, ze stali nierdzewnej, z litego drewna (tylko przygotowanego w tym celu fabrycznie!), z płyty MDF, ze szkła. Blat można również obłożyć płytką ceramiczną.
Zlewozmywak
Zlewozmywaki mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, która jest bardzo odporna na uderzenia mechaniczne. Także ze stali emaliowanej, kompozytów mineralno – żywicznych, tworzyw sztucznych lub ceramiki.
Mogą być nakładane na szafkę, wpuszczane w blat, podwieszane lub stanowić monolityczną całość z blatem.
Kuchenka i piekarnik
Płyty grzewcze powinny być wkomponowane w blat. Mogą być wyposażone w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Przydatny jest także programator umożliwiający ustawianie czasu gotowania oraz rodzaju i mocy pola grzejnego.
„Piekarnik najlepiej umieścić w osobnym słupku” gdzie znajdzie się na poziomie ramion. To pozwoli uniknąć niewygodnego schylania się. Bezpieczne dla dzieci jest wyposażenie piekarnika w „zimne drzwi” i rączki zabezpieczone przed rozgrzaniem.
Okap
Okapy pełnią funkcję nie tylko funkcjonalną, lecz także dekoracyjną. Dzielą się na okapy przyścienne, podszafkowe, szufladowe, uchylne oraz wyspowe.
Lodówka
Wybierając dodatkowo lodówki, zmywarki do naczyń, wbudowane expresy do kawy, inne drobne sprzęty AGD, warto zwrócić uwagę na ich styl i kolorystykę. Najpowszechniejsze są w kolorze białym lub ze stali nierdzewnej.